Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό και τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, σε ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και στα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη στήριξη των γεννήσεων και της οικογένειας, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και ο Δήμος Παιανίας με θέμα «Το Δημογραφικό-Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις».
Η κυρία Ζαχαράκη παρουσίασε αρχικά, ορισμένα από τα δεδομένα που συγκροτούν το πρόβλημα έτσι όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε στη χώρας μας ήδη από το ‘ 81 καταγράφεται σταθερά μείωση των γεννήσεων και ανατροπή του φυσικού ισοζυγίου. Για να αναπληρωθεί αυτό που έχει χαθεί όπως είπε θα έπρεπε να γεννώνται 2,1 παιδιά με το ποσοστό σήμερα να βρίσκεται κοντά στο 1.30.
«Έχουμε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων από γεννήσεις…Δεν περιμένουμε αυτό το αρνητικό ισοζύγιο που παγιώθηκε από το 2010 να ανατραπεί εν μια νυκτί» σημείωσε και εξήγησε ότι «ακόμη και σε χώρες και κοινωνίες που κατάφεραν με κάποια μέτρα να δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη δημογραφική πορεία».
Αναφερόμενη στην εθνική στρατηγική για το δημογραφικό η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με τους δήμους τις περιφέρειες, την Κοινωνία των Πολιτών, την Εκκλησία, τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τα κόμματα.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρέθεσε αναλυτικά κάποια από τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη στήριξη των γεννήσεων, της οικογένειας και των νέων. Μέτρα και πολιτικές που αποτελούν βασικά τμήματα και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως και 1500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ανακοινώνοντας ότι τα ποσά για την ισχύ του μέτρου αναδρομικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023 ανέρχονται περίπου σε 36 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.
Η κα Ζαχαράκη στάθηκε, επίσης, στην απόφαση της κυβέρνησης με την οποία διορθώθηκε μια τεράστια αδικία, δηλαδή την επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξισωθούν με τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα. Επιπροσθέτως στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν και οι αυτοαπασχολούμενες και οι μητέρες αγρότισσες.
Πρόσθεσε δε ότι πλέον συνδυαστικά με το επίδομα γέννησης μια γυναίκα που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να λαμβάνει για τους πρώτους εννέα μήνες της γέννησης του παιδιού, ένα μηνιαίο ποσό που φτάνει τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πλέον τμήμα της άδειας μητρότητας να περάσει εφόσον το επιθυμεί και διευκολύνει το ζευγάρι και στον πατέρα.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε ότι περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ δίνονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τα vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία. Και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 25 εκατ τη νέα χρονιά ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις. Από το 2022 στο 2023 αυξήθηκαν κατά 7.000 τα παιδιά που μπήκαν στα ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί ποσό 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιπλέον 20 χιλιάδων νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η υπουργός έκανε γνωστό ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα προβλέπεται η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» σε όλους τους Δήμους με χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.
«Ένα καίριο κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό είναι το στεγαστικό. Αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη μια στεγαστική πολιτική ύψους 2,3 δις ευρώ», ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ήδη 5.600 ζευγάρια έχουν βρει το σπίτι τους και έχουν εκταμιεύσει το δάνειο τους. «Δέκα χιλιάδες ζευγάρια στο τέλος της χρονιάς θα έχουν βρει το σπίτι τους» σημείωσε και ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.