“Είμαι αριστερόχειρας. Με δυσκόλεψε πρόσφατα στο να κρατάω το ψαλίδι για τις κορδέλες στα εγκαίνια”, δήλωσε στα “Παραπολιτικά” η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, αλλά και για την αύξηση που έχει σημειωθεί σε υιοθεσίες και αναδοχές μιλάει στα «Π» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Παράλληλα, αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως αριστερόχειρας, στη διατροφή που έκανε και αποκαλύπτει τι «κρατάει» ακόμη στον πατέρα της.
Σας ακούμε να μιλάτε συνέχεια για το Δημογραφικό. Παρουσιάσατε ως κυβέρνηση και ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αλλά τι να περιμένουμε στην πραγματικότητα;
Όταν μιλάμε για το Δημογραφικό, χρειάζεται να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Είναι για την Ελλάδα ένας κίνδυνος με εθνική διάσταση, αλλά ταυτόχρονα και ένα δυσεπίλυτο ζήτημα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δημιουργεί τις ίδιες προκλήσεις σε χώρες με πολύ υψηλό ΑΕΠ και σε λιγότερο εύρωστες. Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, είναι ένα ολιστικό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας, και μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που κάνει ένα τέτοιο βήμα. Θα έχουμε διαθέσει ως χώρα έως το 2035 παραπάνω από 20 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 100 δράσεις και στους πέντε πυλώνες του σχεδίου: στην ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη της οικογένειας, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη διαχείριση της γήρανσης και της μακροζωίας, στην τοπική ανάπτυξη και στην ενημέρωση των πολιτών. Στο Εθνικό Σχέδιο ερχόμαστε και προσθέτουμε και 13 τοπικά, περιφερειακά σχέδια. Γιατί η τοπικότητα επιβάλλει διαφορετικά εργαλεία και δράσεις. Όπως αυτά που ανακοινώσαμε προσφάτως με τον πρωθυπουργό στον Έβρο. Όμως, όπως ήδη σας είπα, χρειάζεται εθνικός πραγματισμός και ο πραγματικά εφικτός στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε τις γεννήσεις. Να βάλουμε ένα φρένο. Δεν επιτρέπεται να μιλάμε για λύση, γιατί ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία στη χώρα μας είναι 150.000 λιγότερες. Αυτό είναι κάτι που δεν ανατρέπεται.
Πολλά ζευγάρια στρέφονται στην υιοθεσία και την αναδοχή.
Ομολογώ ότι βλέπουμε μια πολύ σημαντική αύξηση και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Για δύο λόγους. Αφενός γιατί βλέπουμε μια θετική αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία, αφετέρου γιατί επιβραβεύεται και η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται να δώσουμε οικογένεια και «εστία» στα παιδάκια που βρίσκονται στις δομές προστασίας. Αναβαθμίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2023 το πληροφοριακό σύστημα «Anynet», μειώσαμε τον χρόνο σύνδεσης των υποψήφιων θετών και ανάδοχων γονέων με τα παιδιά προς υιοθεσία και αναδοχή. Είδαμε ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 14% στις υιοθεσίες και ακόμα πιο εντυπωσιακή αύξηση, 80%, στις αναδοχές. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει οργανωμένη διαδικασία σύνδεσης παιδιών με βαριές αναπηρίες με ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ανάδοχους γονείς, την αμοιβή των οποίων αυξήσαμε από τα 1.516 ευρώ στα 1.850 ευρώ. Παράλληλα, εστιάζουμε στα παιδιά με τουλάχιστον 67% αναπηρία, τα οποία παραμένουν στα ιδρύματα και δύσκολα βρίσκεται ανάδοχη οικογένεια. Και εδώ ερχόμαστε και καλύπτουμε με το πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης παιδιά μεγαλύτερα των 15 ετών. Επειδή, λοιπόν, διαπιστώσαμε ένα μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και ενηλικιώνονται εντός των ιδρυμάτων, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ερχόμαστε να καλύψουμε την έλλειψη ενός προστατευτικού πλαισίου για τα παιδιά αυτά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι πιστοποιημένοι φορείς παιδικής προστασίας θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης ώστε να ιδρύσουν διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν έως την ηλικία των 26 ετών.
Με το στεγαστικό ζήτημα τι γίνεται; Πώς θα βρουν σπίτι οι συμπολίτες μας μέσα σε τέτοιες συνθήκες αδυναμίας εύρεσης;
Έχουμε πλήρη επίγνωση του προβλήματος και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν διάφορες ομάδες συμπολιτών μας στο να βρουν σπίτι, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση με προσιτό ενοίκιο. Δεν είναι, βέβαια, το πρόβλημα οριζόντιο σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιοχές με μεγάλη τουριστική σεζόν, όπου η στεγαστική πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πρώτη φορά -έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας οποιασδήποτε εθνικής στεγαστικής πολιτικής- υλοποιεί ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2027 για την κάλυψη πολλών και διαφορετικών αναγκών. Δεν υποστηρίζει κανείς ότι επιλύεται το πρόβλημα, όμως προσφέρεται στοχευμένη βοήθεια σε χιλιάδες συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα, καλύπτοντας την πρωταρχική ανάγκη της στέγασης.
Είστε αριστερόχειρας. Σας έχει δυσκολέψει αυτό σε κάτι;
Με είχε ταλαιπωρήσει πολύ… Να φανταστείτε, όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι οι γονείς μου με είχαν πάει σε γιατρό γι’ αυτό. Προσπάθησα πολύ να γράφω και με τα δύο χέρια, αλλά δεν… Να σας πω σε τι με δυσκόλεψε πρόσφατα; Στο να κρατάω το ψαλίδι για τις κορδέλες στα εγκαίνια.
Σας βλέπω φανερά αδυνατισμένη. Τι κάνατε;
Το πήρα απόφαση! Είχα αφεθεί για αρκετά χρόνια σε ένα εντελώς άστατο πρόγραμμα διατροφής. Οπότε τον Ιούνιο είπα να κάνω την προσπάθειά μου με πρόγραμμα και διατροφολόγο. Και ευτυχώς πέτυχε…
Τι μπορεί να σας χαλαρώσει ύστερα από μια δύσκολη μέρα στο υπουργείο;
Μία λέξη: οι παρέες μου. Έξοδος με φίλες και φίλους…
Ήσασταν δασκάλα. Σας λείπουν εκείνα τα χρόνια;
Πολύ… Νομίζω ότι ώρες-ώρες επιδιώκω να βρίσκομαι με τα παιδιά για να τους μιλάω για θέματα αρμοδιότητάς μου, για να θυμάμαι αυτά τα χρόνια. Αφήστε που βρίσκω συνέχεια μαθήτριες και μαθητές μου και χαίρομαι πολύ για την πρόοδό τους…
Ο πατέρας σας είναι θεολόγος. Ήταν αυστηρός μαζί σας; Πηγαίνατε κατηχητικό;
Ήταν αρκετά αυστηρός, αλλά διαπιστώνω ότι χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο επιεικής μαζί μας, αλλά κυρίως με τα εγγόνια του. Πάντως, στο Λύκειο θυμάμαι ότι είχα πολύ αυστηρό ωράριο επιστροφής και δεν είχα πάει διακοπές με την κολλητή μου το καλοκαίρι που τελείωσα τις Πανελλαδικές. Του το κρατάω ακόμη! Και, ναι, πήγαινα κατηχητικό.
Είστε πάντα καλοντυμένη. Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι στην γκαρνταρόμπα σας;
Μάλλον το μοβ κοστούμι μου.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/11/2024